teoria, metodi ja totuus

nykyvalokuvaus pyörii yleisesti minun ja ammeen ympärillä. minä keskittyn vain minuun tai minuun ja minuun. vai oliko se sinuun ja ehkä vähän ammeisiinkin? kuvissa olet kuitenkin sinä ja minä tai minä ja sinä. hänestä me viis välitämme.

kuvien ruumis on objektivoitu ja kulttuurisesti tuotettu sekä ei-eletty ja elähdytetty. kalmon asteelle en ole vielä ehtinyt ja kehoa en kaipaa. kuvissani kuvistasi esitetty esittää esitettyä esittämässä esitettyä. tämä on äksännen kertaluokan valokuvausta.

ei näin vaan näin:

torstai 21. huhtikuuta 2011

tiistai 19. huhtikuuta 2011

Groteskia, mutta kuitenkin niin sensuellia

Ystävät,

uskon ottaneeni merkittäviä askeleita eteenpäin tutkiessani itseäni ja miehuutta ottamalla valokuvia itsestäni jonain toisena valokuvaajana ottamassa kuvia itsestään.

Tässä minua on auttanut suuresti Julie Pochron, jonka itsestään ottamia kuvia on tuossa alla ennen Kaken kuvia.

Pochron luennehtii kuviaan mm. näin


”Images of ”woman” bombard us – sexy women, poyty women, rich women, fulfilled women. My innermost desire runs parallel to these, persuading me to buy what they sell, to become what they are. But my muse recognizes the mirage and saves me. She digests these apparitions and reforms them, leaving icons of solid strength and beauty in their place”

Muualta saame lukea, että kuvat ovat samaan aikaan sensuelleja ja groteskeja. Pochron käy stereotyypittelyiden ja kielen kimppuun. Hän tutkii mm. loukkaavaa kieltä, jossa nainen assosioidaan vaikkapa kakuksi, suklaaksi tai muuksi herkuksi.

Tästä innostuneena aloin minäkin kuvata sensuelleja ja toisaalta niin groteskeja omakuvia, joissa seikkailin kielellisten ja muiden miehuutta kuvaavien symbolien joukossa tuoden samalla esiin miehuuden herkät ja haavoittuvaiset piirteet. Älkää käsitelkö minua kuin jäistä lihapalaa. Miksi banaani? Sehän on parhaimmillaan pehmeänä? Kastraatio ei lakkaa kauhistuttamasta. Onko koolla väliä, ja sopiiko tätä edes kysyä muuten kuin ironisesti? Television huippukokit creme bruleineen esineellistävät miehen keittökoneeksi ja mädättävät miehuuden!

Julien projekti ensin, Kake soljuu kauniisti perässä:













lauantai 5. helmikuuta 2011

Ostokassitaivasylevä

Etelän Metia keroo Axel Antasin taannoisesta näyttelystä mm. näin:

Selin maiseman edessä seisova hahmo vie ajatukset tietenkin Caspar David Friedrichiin ja muihin romantiikan maisemamaalareihin, joita ovat kommentoineet muutkin nykypäivän valokuvataiteilijat, esimerkiksi Elina Brotherus.
Antas luo suurikokoisiin, syvätarkkoihin kuviinsa omalaatuisen surrealistisen lisäkerroksen valkealla pilvellä: henkilö on hienon näköalan äärellä mutta ei näekään maisemaa vaan jotain aivan muuta. Vai onko hän haihtumassa savuna ilmaan?
Muut teokset jäävät näiden pilvipäiden varjoon.


Ja taiteilija itse poseeraa kuvassaan näin:

  
Yks kake otti myös kuvan:
 
Analyysi: Ajatukset vievät tietenkin Axel Antasiin ja muihin pilvisiin maisemiin.  Yks Kake luo kuvaan omalaatuisen surrealistisen tunnelman Stockmannin ostoskassilla. Hän ei kuitenkaan malttanut olla sotkematta pilviä ostoskassiin. Syntyykö nyt ostosten taivas vai häviääkö yks Kake kaupallisuuden huuruisiin maisemiin? Näkeekö yks Kake eteensä?


torstai 20. tammikuuta 2011

Subliimia etsimässä (searching for the sublime)

Valokuvaajat ovat Caspar David Friedrichin innoittamana etsineet ylevää. Osa muuten vaan, osa kuvaa itseänsä ylevän edessä.

Caspar David kuvasi ylevää mm. näin:


ja näin:


ja googlettamalla löytyy lisää.

Elina Brotheruksen kerrotaan olevan samoilla jäljillä mm. näissä:





Tästä innoittuneen yks Kake lähti myös etsimään ylevää.

Löytyikö se täältä?
 Olisiko se tippunut lattialle?
Vai piileksiikö se jossain toisaalla?




Ei löytynyt! Mutta juuri siksi etsintää on jatkettava. Sitä paitsi ylevä on melkein yhtä suosittu aihe valokuvauksessa kuin omakuva kylpyammeessa. Raportoin matkan varrelta.